utorok 24. januára 2012

Svetloliečba, svetelná terapia od histórie po súčasnosť

Výsledky dosahované svetloterapiou za pomoci biolampy sú pomocou a úľavou pre obrovskú skupinu ľudí na celej planéte, ktorí trpia po úrazoch a chorobami. Je neoceniteľnou formou liečby pre pacientov, lekárov a všetkých ľudí hľadajúcich riešenie ako sa efektívne zbaviť bolestí a trápení súvisiacimi s ochoreniami rôzneho druhu a povahy.

Človek pre svoj harmonický vyvážený, a teda spokojný plnohodnotný, život potrebuje viaceré základné podmienky – prvky:  s v e t l o , voda, vzduch, potrava. V prípade, že jeden z týchto prvkov chýba alebo jeho kvalita nie je zodpovedajúca, dochádza k narušeniu rovnováhy. Narušená rovnováha postupne vedie k závažným zmenám v ľudskom organizme, ktoré vyúsťujú do poruchy zdravia. Tieto skutočnosti potvrdzuje celá história ľudstva na zemi až po súčasnosť.

Využívanie svetla pre rehabilitáciu a liečbu tela človeka má korene v dávnej histórii.

Stararovekí Egypťania boli prvými, ktorí zistili, že slnečné svetlo hrá dôležitú úlohu pri uzdravovaní ľudského tela. K rovnakým zisteniam o niečo neskôr prišli starovekí Gréci a začali používať slnečné žiarenie pri liečbe rôznych chorôb a zdravotných porúch. Podobne aj v starovekom Ríme a v arabských krajinách lekári často používali svetloliečbu, svetloterapiu.

V minulom storočí  vedci zistili, že svetlo môže byť použité na liečbu chorôb. Svetelná terapia sa v Európe používala hlavne v prvej polovici 20. storočia. V priebehu rokov po objavení penicilínu bola vytláčaná na okraj záujmu a začal prudký nárast aplikácie liekov.

V začiatkoch svetelná terapia väčšinou využívala len infračervené a ultrafialové spektrum. V 80. rokoch bol vyvinutý svetelný zdroj, ktorého činnosť bola založená na nízkej intenzite žiarenia lasera s využitím prakticky celého spektra viditeľného svetla a časti infračerveného. Neskoršie na báze tejto technológie bola vyvinutá bio lampa. Svetelná terapia je uznávaná celosvetovo za nový smer v prevencii  chorôb, liečbe a rehabilitácii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára